Oktatás‎ > ‎

SZESZI képzések

A LEGFRISSEBB HÍREKET LÁSD AZ AKTUÁLIS HÍREK OLDALON!!!!
(http://korkozpont.szentendre.hu)


Korábbi híreink:Tisztelt Szentendrei Szeniorok, Tisztelt Szentendrei 50 év felettiek!

(Szenior képzések városunkban!)

 

A Szentendrei Önkormányzat és a Zsigmond Király Főiskola együttműködésével az október 7-ei héttől ismét elindulnak az 50+-os tanfolyamaink (a Szeniorok Szentendrei Iskolája keretében). Ezeknek ezúttal több helyszíne is lesz, hiszen várhatóan az Önkormányzat Kisházasságkötő terme mellett a P’Art Mozi épületében (Dunakorzó 18.), az első emeleten, a mozival szemben található két helyiségben is lesz oktatás, illetve a számítástechnikai oktatás a megszokott, középiskolai helyszínen lesz majd (a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium tetőtéri informatikai terme). Ez azt is jelenti, hogy az idősoktatás városunkban egyre népszerűbb, az érdeklődés egyre nagyobb, így újabb és újabb helyszíneket kell beiktatni!

A tanfolyamokra előjelentkezni a korkozpont@gmail.com címen lehet.

Tanfolyami díjat befizetni szeptember 2-ától minden hétfőn-szerdán-pénteken, 15 órától 17 óráig az Aranykorközpontban lehet (Szentendre, Dunakorzó 18. földszint), illetve az ingyenes előadások (09.18-a és 10.09-e) előtt és után a Díszteremben.

A tanfolyamok díja egységesen 10.000 forint (ez az ár már az ÁFÁ-t is tartalmazza).

 

A következő tanfolyamokat hirdetjük 2013 őszére:

 

(1) Étkezéstörténet (10.07. 11:00-12:30, összesen tíz alkalom, Korközpont I. terem) (Előadó: Dr. Jászberényi József, a ZSKF Kommunikáció és Művelődéstudományi Intézetének vezetője)

A kurzus elkülöníti egymástól a szakrális és a profán konyhaművészetet, részletesebben tárgyalva az antik görög, a római, a muzulmán és a gall-germán konyhaművészet jellemzőit.

 

(2) Európai művelődéstörténet-Geopolitika (10.07, 13:00-14:30, összesen tíz alkalom, Korközpont I. terem) (Előadó: Dr. Jászberényi József, a ZSKF Kommunikáció és Művelődéstudományi Intézetének vezetője)

A kurzus során tisztázzuk a jelenlegi világpolitikai, geopolitikai erőtér legfontosabb jellemzőit, kitérve az utóbbi évtizedben felgyorsult kínai és az orosz előretörés jellemzőire. Ebben a szemléleti keretben tekintjük át azt a kérdést, hogy mit jelent ma magyarként a nyugati civilizációhoz tartozni? A kurzus ezen kívül hagyományos művelődéstörténeti ismereteket is ad: részletesen tárgyalja a görög, a római antikvitás, illetve a reneszánsz és a felvilágosodás korszakait is, rámutatva a kulturális folytonosság jelenlétére. 

 

(3) Kezdő internet (10.07, 15:30-17:00, összesen 10 alkalom, II. Rákóczi Ferenc iskola) (Előadó: Lévai István, a ZSKF Informatikai Tanszékének oktatója)

A kezdő számítástechnikai tanfolyamon a hallgatók megismerkednek a számítástechnika történetével, kialakulásával, a számítógépek alapszintű felépítésével, magabiztos és önálló működtetéséhez elengedhetetlenül szükséges készségekkel, alapszintű telepítési tudással és szövegszerkesztési ismeretekkel. Megismerik és elsajátítják az internetes világ alapfogalmait, továbbá gyakorlatot szereznek az internetes böngészésben, keresési technológiákban, levelezésben (e-mail) és online beszélgetési formákban (chat – skype). Bemutatásra kerülnek az internet hatékony használatához szükséges információs (időjárás, hírek, stb.), tudományos, közösségi (facebook, iwiw stb.) és térképes (Google Maps), útvonaltervezéssel foglalkozó oldalak, s még sok más érdekesség a virtuális világunk gyöngyszemeiből (Google Föld, YouTube, stb.).

 

(4) Keleti orvoslás (10.07., 16:00-17:30, összesen 10 alkalom, Korközpont, II. terem) (Előadó: Dr. Szalkai Iván orvos)

A kurzus áttekinti az indiai gyógyászatok (ayurveda, yoga), a Hagyományos Kínai Gyógyászat egészség és betegség elméleteit, világképét, s bemutatja az egyes terápiás kezeléseket. Tanácsokat ad az egészség megőrzésére, az egyes krónikus betegségek kezelésére, segítséget nyújt önmagunk megismerésében és értékelésében. Átfogóan tárgyalja a betegségeket (mind testi, mind lelki) integratív módon, vagyis a nyugati gyógyászati elvekkel és megoldásokkal összevetve. Kitér a táplálkozás, mozgás, gondolkodás és a gyógynövények szerepének az értékelésére.

 

(5) Haladó internet ((10.07., 17:30-19:00, összesen 10 alkalom, II. Rákóczi Ferenc iskola) (Előadó: Lévai István, a ZSKF Informatika Tanszékének oktatója)

A haladó számítástechnikai tanfolyamon a hallgatók a kezdő tanfolyamon szerzett ismereteket elmélyítik, és annak tudásanyagát kiterjesztik. Megismerkednek a biztonságos böngészés és internetezés alapvető gyakorlati megvalósításaival, vírusok és egyéb kártevők elleni hatékony védekezéssel (vírusirtók, tűzfalak), a számítógépeken tárolt adatok rendszeres biztonsági mentésével, az ingyenesen használható programok keresésével és telepítési módszereivel, az otthoni hálózat (vezetékes és vezeték nélküli/wifi) kialakításával és annak megfelelő védelmi technikáival. Továbbá bemutatásra kerülnek, hogyan bankoljunk és vásároljunk (webáruházak, vatera, stb.)  biztonságosan az interneten,  hogyan védhetjük meg a közösségi oldalakon (facebook, iwiw, twitter, stb.) személyes adatainkat, virtuális értékeinket.

 

(6) Művészettörténet- Európai művelődéstörténet-Geopolitika II. (10.07., 17:00-18:30, összesen 10 alkalom, Korközpont, I. terem) (Előadó: Dr. Jászberényi József)

A kurzus folytatja az előző félévi anyagot, de új hallgatók gond nélkül bekapcsolódhatnak. A felvilágosodás korától kezdődően végigtekintjük a kultúrtörténeti folyamatokat, amelyek leválasztották a nyugati civilizációt a tradicionális társadalmakról. Különöse hangsúlyt kap az előadásban a romantika korszaka, illetve a 19. század második felének modern művészete.

 

(7) Kezdő angol (10.08., 11:00-12:30, összesen 10 alkalom, Kisházasságkötő) (Előadó: Szilassy Eszter nyelvész, a ZSKF tanára)

A kurzus az angol nyelv alapjaival indul, ezért nagyon fontos, hogy annak sem kell félnie, aki sohasem tanulta ezt a nyelvet.

 

(8) Haladó angol (10.08, három csoport: 1. 13:00-14:30, 2. 15:00-16:30, 3. 17:00-18:30 – a 1. csoport az Önkormányzat épületében lesz, a másik kettő a Korközpont II-es termében) (Előadó: Szilassy Eszter nyelvész, a ZSKF tanára)

Az előző félévi csoport-munka folytatása, továbbra is három csoportban.

 

(9) Időstorna (10.08, 15:00-16:30, összesen 10 alkalom, Korközpont I. terem) (Előadó: Kardon Edit aerobic-oktató, a ZSKF egyetemi hallgatója)

A kurzus során bemutatásra kerül e korosztály számára kifejlesztett speciális kondíció javító torna, mely segíti a fittség és a mozgékonyság megőrzését, a csontritkulás megelőzését. Az alkalmak célja, hogy mindenki felfrissülten távozzon.

Az órán lévő gyakorlatok könnyen elvégezhetőek, mely során a fő hangsúly a törzsizmok erősítésén, a megrövidült izmok nyújtásán van. Az órákra tréningruhát mindenki hozzon magával!

 

(10) Informatikai biztonság (10.08., 17:00-18:30, összesen 10 alkalom, Korközpont I. terem) (Előadó: Dr. Nagy Gábor, a ZSKF Informatikai Tanszékének tanára)

Az Internet veszélyei. A józan ész viszonylag kevés költséget termel. Vírusok és egyéb rosszindulatú programok, tartalmak. Kik és mik támadnak, mit és hogyan? Mi hajtja a támadókat? Egyszerű intézkedések, amelyek nagyságrendekkel csökkentik a veszélyeket, kockázatokat. Védelmi eszközök: tűzfalak, vírusgátak, biztonsági mentés, titkosítás, digitális aláírás, rendszerfelügyelet stb. A megelőzés és a helyreállítás eszközei.

 

(11) Egyetemes vallástörténet (10.09, 15:00-16:30, összesen 10 alkalom, Korközpont I. terem) (Előadó: Dr. Prof. S. Szabó Péter, egyetemi tanár,  a Vallástudományi Szemle főszerkesztője)

A kurzus tájékoztat a vallástudomány legfontosabb részterületeiről, majd az ún. Ábrahám-vallásokat (kereszténység, zsidő vallás, Iszlám) legáltalánosabb, lényegi vonásait tárgyalja.

 

(12) Keleti vallások (10.09., 17:00-18:30, összesen 10 alkalom, Korközpont I. terem) (Előadó: Dr. Prof. S. Szabó Péter, egyetemi tanár,  a Vallástudományi Szemle főszerkesztője)

A kurzus a hinduizmus, a buddhizmus, a kínai vallások (konfucianizmus, taoizmus), Japán vallásai és a tibeti lámaizmus legfontosabb vonásait elemzi.

 

(13) Lakberendezés (10.10., 16:00-17:30, összesen 10 alkalom, Korközpont I. terem) (Előadó: Sváb Katalin, építész)

Lakás, vagy otthon - történelmi áttekintés a kezdetektől napjainkig. Mit jelent a lakberendezés: térszervezés, lakás ergonómia helyiségről helyiségre, térhatást módosító eszközök, színtervezés elmélete és gyakorlata, élettani hatásai. Akadálymentes tervezés. Lakberendezési stílusok napjainkban. Ízlésformáló hatások, dekorációs eszközök. Kisebb feladatok megoldása közösen. Látogatás egy lakberendezési stúdióba, ahol belsőépítészeti anyagokkal, burkolatokkal, textilekkel ismerkedünk.

 

(14) Filmtörténet (10.10., 16:00-17:30, összesen 10 alkalom, Korközpont II. terem) (Előadó: Dr. Kelecsényi László)

A kurzus tematikája: A mozgókép korai korszaka. A mozi lélektana. A klasszikus hollywoodi film és műfajai.Az európai némafilm nagy korszaka. A hangosfilm kifejlődése és irányzatai. A magyar hangosfilm 1930- 1945. A filmművészet fejlődése 1945-1960. Az európai új hullámok. A magyar film nagy korszaka. Kortársi filmművészet 1980-tól máig.  Az új média (TV, VHS, DVD, PC) szerepe a filmes kommunikációban.

 

 

(15) Dietetika (10.03. (!!!), 18:00-19:30, összesen 10 alkalom, Korközpont I. terem) (Előadó: Dr. Veresné Bálint Márta)

A kurzus bemutatja az emberi test számára fontos tápanyagokat, és szerepüket az egészség megtartásában. Szó lesz továbbá az élelmiszercsoportok (gabonák, zöldségek, gyümölcsök, húsok, húskészítmények, tej és tejtermékek, tojás, zsiradékok, édességek, élvezeti szerek – kávé, tea, fűszerek választékáról, összetevőiről, és azok szervezetünkre gyakorolt hatásairól. Kitérünk olyan a fogyasztók számára fontos témákra, mint élelmiszerbiztonság, élelmiszercímke értelmezése, és a táplálkozási ajánlások gyakorlati megvalósítása. Kitekintünk arra is, hogyan jelenik meg az étkezés a művészetben. Végül szót ejtünk néhány az idős korban gyakoribb betegség (szív és keringési megbetegedések, cukorbetegség, csontritkulás) diétájának gyakorlati megvalósításáról.

s

 

(16) Környezetvédelem-Környezetegészségügy-Környezetpolitikák (10.11., 12:00-13:30, összesen 10 alkalom, Korközpont I. terem) (Előadó: Vasali Zoltán politológus, a ZSKF tanára)

A kurzus áttekinti a környezetvédelem fogalmának megszületésétől a fogalom alakulásán át mai értelemben fogalomhasználatokig a legfontosabb trendeket. Ezen kívül az EU környezetpolitikai javaslatait és intézkedéseit is áttekintjük, s beszélünk a zöldmozgalmak szerepéről a nyugati civilizációban.

A tandíjas tanfolyamok mellett a Szeniorok Szentendrei Akadémiája keretében az ingyenes előadásokon továbbra is várunk minden érdeklődőt az Önkormányzat dísztermében. A program a következő lesz.

 

 

- 2013. 09. 18. szerda: Dr. Hubai László: Embereszmény és emberideál a különféle történelmi korokban

- 2013. 10. 09. szerda: Dr. Jászberényi József: A sikeresség és a bizalmi tőke (a vállalkozói gondolkodás változatai a boldog békeidők Magyarországán és ma)

- 2013. 10. 30. szerda: Sulyok Tamás: Okostelefonok az idősek szolgálatában

- 2013. 11. 13. szerda: Dr. Szalkai Iván: Kelet és nyugati egészségügye, kelet és nyugat filozófiája

- 2013. 12. 04. szerda: Veresné Dr. Bálint Márta: Őszintén a cukorbetegségekről

 

Az előadások minden alkalommal 15 órától kezdődnek!

 

Várunk minden szeniort szeretettel, hiszen tanulni sohasem késő!

 

Dr. Jászberényi József

ZSKF

Szentendrei Aranykor Központ

 

Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00040-2013

Comments