Aktuális hírek‎ > ‎

„Ne csak elteljen! Beteljen!”

Ádám Pintér, 2013. febr. 12. 22:28   [ 2013. febr. 21. 2:37 frissítve ]
A Korközpont létrehozása egy példás lokálpatrióta összefogás Szentendréért, ráadásul mindez egyedülálló az országban – hangsúlyozta az iroda megnyitó ünnepségén dr. Dietz Ferenc.

Városunk polgármestere fölidézte, hogy a kezdeményező, dr. Jászberényi József nem csak a Zsigmond Király Főiskola tanára, hanem valódi lokálpatrióta szentendrei polgár is. Az ötlete kiváló volt: hozzunk létre egy olyan akadémiát, iskolát, ahol az élethosszig tartó tanulás megvalósítható. Ez lett a Szentendrei Szeniorok Akadémiája és a Szentendrei Szeniorok Iskolája. Ezeknek sikere azt mutatta, hogy tovább kell lépnünk, ennek kapcsán jött létre a most avatott Korközpont – mondta dr. Dietz Ferenc. Hozzátette: nem csak Jászberényi József szentendrei, hanem mindazok, akiknek elévülhetetlen érdemeik vannak ebben a programban. Többi között közvetlen munkatársának, Pető Katalinnak, az iroda vezetőjének, Podoletz Györgynek és a ZSKF-en tanuló diáklánynak, Laczkó Krisztinának, aki szintén önkéntesként dolgozik a Korközpontban. Köszönetet mondott a II. Rákóczi Ferenc gimnázium diákjainak is, hiszen ők tanítják a számítástechnika rejtelemeire az idősebb szenetdrei embereket.

Az is nagyon jó, hogy a Pilisi Zöldút Egyesület mellett tud működni a Szentendrei Korközpont Információs Iroda, amely ezután nyitva áll minden szentedrei előtt – zárta szavait dr. Dietz Ferenc.

Dr. Jászberényi József köszöntő beszédében fölidézte egy néhány évvel ezelőtti finnországi élményét, ahol egy korközpontot látogatott meg. Mint mondta, akkor azt gondolta, hogy egy ilyen létrehozására Magyarországon még nagyon soká kell várni. Hogy ez mégsem így történt, az annak köszönhető, hogy saját városának, Szentendrének a vezetése ilyen nyitott az idősebb generációk felé. Azt vettem észre, hogy itt Szentendrén sok minden történik annak érdekében, hogy az itt élő idősebb emberek jól érezzék magukat, hogy élhető legyen számukra a város. Ezért kerestem meg az akadémia tervével Dietz Ferencet és a város vezetését. Nekem, mint szentendreinek nagyon fontos az, hogy a megvalósításban teljes mértékben partnerek az első pillanattól kezdve. Példás, amit Szentendre a városban élő idős emberkért tesz, és ezt ezentúl a Korközpont is fémjelzi!  – mondta a Zsigmond Király Főiskola tanára.

Az est díszvendége a szintén szentendrei Kudlik Júlia volt. A magyar televíziózás ikonikus alakja azt mondta: azért örül ennek az intézménynek, mert ez is azt mutatja, hogy nincs egyedül. Jól mutatja ennek a létrejötte, hogy nem csak nekem, hanem sok kortársamnak ugyanúgy fontos az aktív élet az idősebb korban is. Mindig azt mondom: ne csak elteljen! Beteljen! Idősebb korban is aktív, befogadó életet kell élni – szögezte le Kudlik Júlia. Én mindig szerettem tanulni, tanulok ma is, és további terveim is vannak. Erre buzdítok mindenkit – mondta, majd hozzátette: én tudom, hogy eleinte kicsit nehéz, olyan, mint amikor valaki, aki nem mozgott, edzeni kezd. Eleinte még csikorog a gépezet, de nagyon hamar megjön a tudásszomj és az új tudás élménye is. Hogy erre a saját városunkban ilyen kiváló lehetőséget kapnak az itt élő idősebb emberek, az mindenképpen tiszteletreméltó. Végezetül Kudlik Júlia azt javasolta, hogy a KorKözpont elnevezés helyett írjon ki az Iroda elnevezésére egy ötletpályázatot az önkormányzat. Egy olyan elnevezés kell, amely jobb hangzású és jobban jellemzi az intézmény szellemiségét. Kudlik Júlia javaslatát Dietz Ferenc örömmel fogadta.

Az ünnepség méltó zárása volt a Kossuth Lajos Nyugdíjasklub Ezüstfény együttesének igazi örömzenéje, majd a Petzelt József Szakközépiskola növendékei által készített sütemények felszolgálása.

Pályázat a Korközpont méltó elnevezésére!
Dr. Dietz Ferenc az esemény után Facebook oldalán meghirdette a Korközpont elnevezésére szóló pályázatot. Kudlik Júlia javaslatára várják mindenkitől az ötleteket március 1-ig, egy találóbb névre az intézménynek. A nyertes jutalma egy 10 alkalmas uszoda + wellness bérlet a V8-ba, egy üveg „város bora” és egy Szentendre könyv. Az nyer, aki a legtöbb like-ot kapja alul a kommenteknél – írja Facebook oldalán dr. Dietz Ferenc.

Szentendrei Korközpont Információs Iroda
2000 Szentendre, Dunakorzó 18. fszt.
Telefon: 06-20-282-8787
E-mail: korkozpont@gmail.com
Honlap: korkozpont.szentendre.hu

Comments